2010. március 1.

Műlép - ügylet

Eljött a nap és a sárga viasztömbök átalakultak sejtmintás viaszlapokká, műlépekké.

A műlépkészítés során a mintázatok a méhek által épített szabadépítményeket másolják, amelyek tulajdonképpen sűrűn elhelyezkedő ( 1dm2 / 830-850 db ), hatszög formájú mélyedések. A sejtkezdeményeket továbbépítve, " felfalazva " fogják a méhek raktározásra, utódnevelésre használni.
A műlép készítést 1857-ben, Mehring német asztalosmester találta fel. Először deszkából, majd fémből készültek a mintás nyomólapok, hasonlóan működve mint az ostyasütő:  két felének összezárása  mintázott viaszlapot adott. Az ezzel a módszerrel készített lépeket öntött műlépeknek nevezik, amelyek szép mintázatot, de aránylag vastag keresztmetszetet eredményeznek. A probléma  további kísérletezésre sarkallta a leleményes méhészeket. Két forgó, mintázott henger közé csorgatott viasz formázása gyorsabb és vékonyabb lapokat eredményezett, amelynek egyetlen hátránya a keresztmetszeti méretből adódó törékenység alacsony hőmérsékleti viszonyok közt. A hengerelt műlépeknek ezt a technológiáját finomítva alakult ki az az eljárás, amelynél  két fázisú hengerlés alakítja ki a lépet. Az első hengerpár sima viaszlappá formázza az olvasztott viaszt, majd a második, mintázott hengerpáron áteresztve a lapokat, hidegen préselve kapják meg a méhsejt mintázatot. Ezek a műlépek hidegen sem olyan ridegk, s a teherbírásuk is nagyobb.
Mehring találmánya lehetővé tette, hogy dróthálóra ráolvasztva a műlépből a méhek által kiépített lép a mézkinyerés céljára centrifugálhatóvá, pörgethetővé vált. 
Érdekesség, hogy a nagyüzemi méhészetekben terjed a műanyagból  készített   műlép használata.



A nyíregyházi Demeter Andrásné családi üzemében készültek a műlépek. Munkájukat megbízhatóság, korrektség jellemzi. Raktáruk tele olvasztásra váró sonkollyal és viasztömbökkel. Üstjeikben olvasztott viasz, amit először fertőtlenítés céljából 20 percen át 120°C hőmérsékleten tartanak. Az erősen fűtött helységekben tömény viaszillat mindenütt. A sterilizálás után történik a fent ismertetett módszerrel a lépek hengerlése, majd a szalagok méretreszabása kaptártípusnak megfelelően.
 A sokszor 5 kg-nyi műlépcsomagokat illatfürdőben hazaszállítom, polcra rakom és várom a csodát, hogy egy éjszaka alatt felhúzzák viaszvárosukat a méhek.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése