2010. január 28.

Öko ? Bio ?

Mitől bio egy méz?


Valóban elgondolkodtató a bio jelző a méz kapcsán, hiszen az andalító zöngéssel serénykedő méhcsaládok képét egy idilli háborítatlan, léthez kapcsoljuk.

A mezőgazdaságban előállított kommersz és bio/ öko termékeket jogszabályrendszerben rögzített termelési feltételek különböztetik meg. Így van ez a méz esetében is.

Lényege abban áll, hogy olyan gazdálkodási módot alkalmazunk, amelyben a méhcsaládok megőrizhetik ellenállóképességüket, kondiciójukat. Így a bioméhészetben nem alkalmazható a rablógazdálkodás. Méhegészségügyi kezelések során nem használhatóak antibiotikumok, durva kémiai szerek, helyette biológiai módszerekkel ( atka-kérdésnél pl : családmegosztás...) vagy illóolajokkal (pl.: thymol) és természetes savakkal (tejsav, hangyasav,oxálsav) védekezhetünk. A viaszkészlete a méhészetnek saját, fedelezésből kinyert szermaradványmentes viaszából állhat. A méhek otthonául szolgáló kaptárak természetes alapanyagból készülnek (fa, gyékény, nád...).

A másik igen fontos feltétele a biotermelésnek a méhlegelő . Magyarország faunája számtalan mézelő növénynek ad otthont. Mézelő növény alatt azokat a növényeket értjük, amelyeket vagy virágának poráért, vagy nektárjáért felkeresnek a méhek. Meglepő, de sok növényre rá se néznek. A bioméz gyűjtése során csak olyan növénykultúrát látogathatnak a méhcsaládok, amelyen ellenőrzött ökogazdálkodás folyik:
repce, napraforgó, mustár... stb, mint szántóföldi termesztés esetében.

Erdei mézeknél ( akác, hárs, gesztenye... ), vadon növő növényeknél (medvehagyma,selyemkóró, szolidágó... ) ez a feltétel önmagában teljesül. Ezenfelül a méhészet állandó vagy ideiglenes helyén egy 3 km sugarú zónának szükséges biztosítani a védettséget -ez a méhek repülési körzete a nem bio kultúráktól, illetve bármely szennyező forrástól.
 
A feltételrendszer betartását, jelölés formájában ( HU-ÖKO-001) megtalálhatjuk az ökotermékeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése