2010. január 18.

Kristály

A méz , mint az istenek eledele. Mennyit fogyasztanak belőle és melyik lehet a kedvencük ? Hát nem tudom...
Ezen gondolkoztam miközben üvegeztem a földieknek szánt porciót. Így télen többet töltögetek,  mert úgy tűnik szezonális élelmiszer. A mézfogyasztás első hulláma az őszi napokkal érkezik. " Úgy hallottuk, hogy a mézestea jó a torokfájásra. De folyékony akácmézet adjon, mert az a másik, a sűrű biztosan cukros. " Ilyenkor ránézek emberemre, hogy lássuk van -e remény egy kis beszélgetésre a mézekről, úgy nagyvonalakban.
A folyékony és a kristályos állag csak a méz  fizikai jellegére utal. A kristály nem azonos a kristályos állapotú répacukorral, az elnevezésből azonban adódhatnak félreértések. Minden mézfajta előbb - utóbb szemcsés, kristályos állagúvá válik. Ennek a változásnak gyorsaságát, a mézekben természetes formában - emberi beavatkozás nélkül - jelenlevő fruktóz ( gyümölcscukor ) és glükóz ( szőlőcukor ) aránya szabja meg. Minnél magasabb a szőlőcukor tartalma egy méznek, annál hamarabb kristályossá válik. A folyékonynak ismert akácméz is másfél év alatt  finomszemcsés, kristályos állagot ölt. A folyamatot melegítéssel lehet befolyásolni, ellensúlyozni. A méz számára ideális, kíméletes hőkezelés 35-40 °C között kell, hogy történjen. Ezt végezhetjük vízfürdőben, vagy langyos fűtőtest segítségével, ha feltétlen szükséges. Elegendő azonban csak annyit felolvasztani, amennyit belátható időn belül el is fogyasztunk, kerüljük a többszöri átmelegítést, hiszen a hő hatására a beltartalma veszít értékéből.
 A mézfogyasztás lendülete Karácsony előtt új erőre kap Éva hasonmásainak képében, ki a Paradicsomból kiüzetvén megjelenik uborkásüvegével, mert  Ádámnak és porontyainak mégiscsak mézeskalács dukál, ha a kis Jézus megszületik. A jelmondata : olcsó, sütnivaló mézet kérnék! Mit takar ezen szózat, amit a méhészhez intéznek ?
Az évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hangsúly az első jelzőn van, hiszen a hipermaketekbe beszokott, akciós termékeket is megismert vásárlókkal állunk szemben. Ilyen szempontok alapján pedig a kristályos (Vevő szerint cukorból olcsón előállított) méz is megfelel...  Itt sorakoznak a repce, napraforgó, vegyes virágmézek, ami tavaszi réti és gyümölcsvirágtól , az erdei, ártéri virágok keveredéséig sok mindent magában foglalhat.  Nem igazán ismert tény, hogy összetételük alapján a mono- vagy fajtamézekhez képest magasabb beltartlmi értékkel bírnak, és így csak másodhegedűsök, az árak szempontja felől megközelítve,   a nagy klasszikusok után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése